Köket var rökfyllt innan larmet gick

De senaste årens skolbränder har gjort att anställda och kommunansvariga i Linköping mer förberedda på nödsituationer

I morse brann det i köket på en förskola i Ekängen i Linköping. Personalen lyckades snabbt evakuera barnen men barnskötaren Jan Nyman som var den som släckte elden är kritisk till hur brandskyddet fungerar.

- Hela köket var ju kolsvart så jag visste inte var jag siktade någonstans. Men jag såg att kom från spisen när jag såg elden så jag sprutade mot spisen, säger Jan Nyman.

Vad tycker du om brandsäkerheten?

- Man önskar att larmet satt igång lite tidigare för när det satte igång var hela köket fyllt med rök och det är enligt mig alldeles för sent. Det var tur att vi hade tränat på det. Barnen visste precis vad de skulle göra, det var skönt.

Barn och personal finns idag på en annan förskola och under helgen kommer lokalerna att saneras.

- Det vär sot överallt. Sot sprids ju via ventilationen och den var ju på hela tiden så det sprutade ju ut, säger Hans Salomonsson som är säkerhetssamordnare på Linköpings kommun.

Det är ovanligt med bränder i Linköping. Men de senaste åren har en förskola i stadstdelen Ryd och Slestadsskolan brunnit. Det har gjort kommun och personal mer alerta i räddningsfrågor, säger Hans Salomonsson. Även den nya lagen om skydd mot olyckor som ger kommunerna ett större ansvar för säkerheten har gjort sitt till. Varje termin har man utrymmningsövningar på skolor och daghem

Men branden på Grönhögsvägen kan ändå vara skrämmande för de inblandade. Därför ska kommunen informera de berörda om kontakter i helgen.

- Normalt sett kommer reaktionen imorgon eller på söndag efter det här. Först är det bara en rolig grej men sen, när man tänker efter, kan det hända saker. Men vi har bra rutiner för att följa upp sånt här, säger Hans Salomonsson.