Dolphins sponsor ska granskas av Finansinspektionen

Norrköping Dolphins och Basketligans nya sponsor Obol Investment har börjat utredas av Finansinspektionen. Inspektionen vill veta hur de arbetar eftersom den som förvaltar andras pengar måste ha tillstånd av Finansinspektionen och det har inte Obol.

Finansinspektionen har inlett en granskning av företaget Obol Investment, som i oktober köpte den svenska basketligan, och har skrivit sponsoravtal med basketlagen Plannja i Luleå, Dolphins i Norrköping och hockeylagen i Örebro och Luleå.

– Det är väldigt olyckligt, för det handlar ju mycket om nätverkande och förtroendet att upplåta nätverk från föreningen. Det viktigaste är ju att skapa förtroende, man vill ju inte gärna rekommendera något där det inte är klart och tydligt vad det är frågan om, säger Dolphins klubbdirektör Bo Sundberg.

Det avtal som Dolphins har med Obol innebär bland annat att klubben får en miljon kronor om året under tre års tid.

Enligt Obol själva har de lockat till sig 100-tals miljoner från investerare med hjälp av nätverken runt klubbarna som de sponsrar.

Obol säger sig förvalta över 100 miljarder svenska kronor och ha sin bas i Schweiz

Obol har påstått att de är baserade i Schweiz, men inte heller där har de några tillstånd. P1-programmet Kaliber har kartlagt Obol och funnit att flera av deras påstådda bolag inte existerar och att uppgifter om hur mycket pengar de förvaltar är helt olika. Bland annat uppger de att de förvaltar 10 miljarder kronor på sin hemsida, men säger i intervjuer till P1:s Kaliber att det är 70-100 miljarder.

Den påstått internationella finansgruppens hemsida är också registrerad på en av de svenska företrädarna, privat, och ligger på en server i Köping.

– Det är bra om Finansinspektionen gör sitt jobb och skapar en tydlighet kring Obol Investment, säger Bo Sundberg. – Det jag nu måste göra är att ta kontakt med företrädarna för Obol för att få någon förklaring till vad som pågår och även se vilka mått och steg de tänker ta.