Nya protester om avstängda gator för färdtjänsten

Turerna kring de avstängda gatorna för färdtjänsten i Linköping fortsätter. Nu protesterar taxibolagen på nytt till kommunen.

Under hösten tog kommunen ett beslut om att färdtjänstförare inte ska få använda vissa bussgator i stan. Det innebar en påverkan enligt flera taxibolag, på chaufförernas arbetssituation i form av pressade tidsscheman och onödiga omvägar.

Beslutet överklagades utan att något hände. Därför har nu fyra taxiföretag lämnat in ytterligare protester.

I en skrivelse till Linköpings kommun har de nu lämnat in över 200 namnunderskrifter från både taxichaufförer och även färdtjänstbrukare som tycker att kommunen gör fel genom att stänga av vissa gator som tidigare har varit öppna för särskild kollektivtrafik såsom färdtjänst och skolskjutsar.

Det handlar bland annat om Storgatan, Snickaregatan, Nygatan och Drottninggatan i centrala Linköping. Gatorna stängdes av för färdtjänst i höstas eftersom dem inte längre trafikeras av de sk servicelinjerna.

Men eftersom taxichaufförerna nu får välja andra vägar och köra runt, har arbetssituationen för förarna blivit för tuff med ett pressat körschemat. Kunderna drabbas också, de får en längre resa som ibland bidrar till förseningar.

Gösta Gustavsson (c), ordförande i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden säger till Sveriges Radio Östergötland att nämnden ska behandla skrivelsen:

– Men jag har inte hört några argument som skulle väga tillräckligt tungt för att ändra beslutet om gatorna, säger Gösta Gustavsson.