Gymnasieskolor marknadsför sig

Gymnasieskolorna satsar allt hårdare på marknadsföring för att locka de mer än 5 000 nioendeklassarna i länet att välja just deras skola inför hösten nästa år.

Orsaken är att utbudet av skolor och utbildningar är större än någonsin.

Niondeklassaren Oscar Helgesson sitter och arbetar vid en dator på Curt Nicolin gymnasiet, en skola han besökt några timmar varje vecka under den senaste tiden, som en del av ett samarbete mellan skolorna. Och det är bara ett av många exempel på hur Curt Nicolin gymnasiet satsar mycket på marknadsföring.

Rektor Anders Södergren säger att han inte vill prata i kronor, men berättar att marknadsföringen är en viktig del i budgeten som dessutom ksotar mycket svett och tårar.

Men Curt Nicolin gymnsiet är knappast ensamt om att lägga ner mycket pengar och tid på marknadsföring. Samtliga gymnasieskolor som Sveriges Radio Östergötland pratat med vittnar om en rasande utveckling på området de senaste åren. Och fler tar till nya knep. På Valdemarviksgymnasiet har man till exempel en tävling där blivande gymnasister kan vinna en resa till Dublin om man svarar på några kunskapsfrågor om skolan.

Men frågan är vilket ansvar skolorna har för att eleverna ska lyckas se igenom den stundtals glittrande marknadsföringen och kunna välja rätt utbildning för just dem. Rektor Anders Södergren menar att skolan på den punkten har ett jättestort ansvar och betonar även vikten av att vara saklig och tala om hur verkligheten ser ut.