Biogas säljer Gripen?

Biogasanläggningen i Linköping kan få betydelse för om Rumänien kommer att köpa militärflygplanet Jas Gripen.

För flygplanstillverkaren SAAB i Linköping är det vikigt att hitta industrisamarbeten för att ro sina affärer i hamn och där kan biogasanläggningen i Linköping få en avgörande betydelse.

För att ett land ska köpa flygplan, krävs det numera också ett industriellt samarbete eller så kallade motköpsaffärer. Så var det också när Sydafrika köpte 28 Gripenplan från SAAB för sex år sedan. Och det är också ett krav som Rumänien ställer på Sverige och SAAB för att ersätta sin militära flygplansflotta med Jas Gripen.

Så när Rumäniens Sverigeambassadör idag, måndag, besöker Linköping står inte bara SAAB:s flygplansfabrik på programmet utan också Tekniska Verkens biogasanläggning, där slaktavfall förvandlas till biogas som driver bussarna i Linköping, och på det här området är Linköping för närvarande världsledande.

Tekniska verken ägs av Linköpings kommun och Gösta Gustafsson, centerpartist och kommunalråd välkomnar rumänernas intresse för biogasanläggningen och ser ingen intressekonflikt i att det handlar om ett samarbete som leder till vapenexport.