Flest tvångsundersöks i Östergötland

Östergötland är det landsting i landet som använder tvångsmöjligheterna i den nya smittskyddslagen flitigast. Det visar en sammanställning som socialstyrelsen gjort.

Så sent som i fredags fattade länsrätten beslut om att en 18-årig flicka som misstänks vara smittad av könssjukdomen klamydia ska hämtas av polis eftersom hon vägrat låta sig undersökas. Och uppgifter från Socialstyrelsen visar att av de 24 ansökningar om tvångsundersökning som godkänts av landets länsrätter sedan den nya smittskyddslagen kom för två år sedan står Östergötland för hälften.
- Vi har ju följt lagen som vi bedömer det hela och det är personer i fråga som inte har dykt upp när det gäller undersökningar när det gäller allmänfarliga sjukdomar, säger smittskyddsläkare Bengt Norman.
Enligt Norman har personerna fått ett flertal påminnelser men när de inte dyker upp ger lagen tillåtelse att ansöka hos  länsrätten om att låta polisen hämta personerna. Han säger också att när länsrättens beslut kommer så är det många som förstår att det är allvarligt och kommer till undersökning i alla fall.
Att personerna inte dyker upp vid kallelse tror Bengt Norman kan bero på allmän strulighet och att man inte bryr sig.
Socialstyrelsen nu se över varför det är så stora skillnader mellan hur landstingen utnyttjar tvångsmöjligheterna i smittskyddslagen.