Vadstena försonas med Nationalmuseum

Tvisten mellan Vadstena kommun och Nationalmuseum som gäller tavlorna på Vadstena slott ser ut att vara på väg mot en lösning.

Frågan har varit vem som ansvarar ekonomiskt för tavlorna och vem som ska stå för försäkringen. Nu har kommunen skrivit till Nationalmuseum att de garanterar ekonomin för den stiftelse som ansvarar för tavlorna.

Tvisten har eskalerat under sommaren och hösten när Nationalmuseum vid ett tillfälle forslade bort delar av konstsamlingen från Vadstena slott.

Men nu  hoppas Tommy Palmqvist (s) kommunalråd i Vadstena att det hela ska vara löst. Stiftelsen Vadstena slotts möblering som ansvarar för tavlorna ska få ekonomiska garantier från kommunen.

- Om det skulle kosta pengar av olika anledningar så kommer vi att betala och det är viktigt för Nationalmuseum att det inte är de som kommer att få betala skadestånd om det händer någonting.

Det tror Tommy Palqvist ska göra så att parterna slutligen blir överrens. Men det betyder också att kommunen kommer att få stå för försäkringen av tavlorna och hur man ska ha råd med det vet inte Tommy Palmqvist idag.