Många lediga jobb i november

Arbetslösheten i Östergötland fortsätter att minska. I november i år stod 17600 östgötar utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Det är runt 1000 färre än under samma månad förra året, men fortfarande betydligt fler än i landet som helhet.

Utvecklingen på den östgötska arbetsmarknaden beskrivs som god just nu. I den prognos, som presenterades i förra veckan, talade länsarbetsnämnden om 4500 fler i sysselsättning under nästa år och samtidigt som varslen minskar ökar antalet lediga platser. Fortfarande märks dock sviterna av de hårda åren på länets arbetsmarknad tydligt i statistiken.

Fler i program än i övriga landet
I landet som helhet var det 5,5 % av den arbetsföra befolkningen som i slutet av november i år helt saknade sysselsättning eller deltog i något arbetsmarknadspolitiskt program. I Östergötland låg den siffran på 6,6 % och här är fler dessutom sysselsatta i program än i övriga landet. Det kommer att märkas nästa år, när den nya regeringen inleder sin bantning av den typen av åtgärder.

Norrköping fortfarande i topp
Bland kommunerna fortsätter Norrköping att toppa statistiken. Där låg den totala arbetslösheten i november på 8,5 %. Det är i och för sig en minskning med en halv procentenhet jämfört med samma månad förra året, men Norrköping är också den kommun i länet som i nuläget har i särklass flest invånare sysselsatta i program.

Fler lediga platser
Positivt är dock att antalet lediga platser fortsätter att öka. Under november nyanmäldes nästan 700 lediga jobb till arbetsförmedlingen i Norrköping. Det ska jämföras med runt 450 under samma tid förra året. Även i Åtvidaberg, Ydre, Valdemarsvik och Söderköping ökade antalet nyanmälda tjänster kraftigt under november i år och i länet som helhet handlar det om en ökning på 40 % hitills i år. Inte heller i det sammanhanget når dock Östergötland riktigt upp till riksnittet som ligger på närmare 50 %.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".