Pinochets död väcker känslor

Den forne diktatorn Augusto Pinochets död igår väcker känslor på många håll i världen. Inte minst bland de många chilenare som tvingades fly från sitt hemland under det skräckvälde som följde på militärkuppen 1973.

En av de som tvingades fly var norrköpingsbon Roberto Gonzalez Cabezas. Han var 23 år när han tog sig till Sverige med sin familj och säger till Sveriges Radio Östergötland att det är en symbol som dör.
- Men kvarlevorna finns kvar. Alla andra som tycker som Pinochet de finns och agerar i Chile. Man har försökt och ställa honom inför rätta men man har inte lyckats. Han har suttit i husarrest och han har varit inför domstolen men domaren säger han är för senil för att vara här, hälsan sviker och så vidare. Det tycker jag är synd. 
Roberto Gonzalez Cabezas berättar att det finns en grupp chilenare som tycker att man ska vända blad och gå vidare men det tycker han själv är fel.
- Man måste rensa luften. Folk som har drabbats direkt av diktaturen har förlorat anhöriga och en del är försvunna, de måste få besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".