Gupp på plats i Linköping

Det nya, unika så kallade dynamiska farthindret på Rydsvägen i Linköping har blivit försenat men är nu på plats i gatan. Det är dock inte aktiverat ännu.

De balkar som ska skjutas upp är på plats i gatan, även varningsskyltar och nya fartskyltar är uppsatta. Det som fattas är radaren som mäter hur fort bilförarna kör mot hindret, berättar Hans Lindberg som är ansvarig för guppet på Linköpings kommun.
- Vi väntar med att starta upp och aktivera hindren till efter nyår eftersom vi vill undvika att det händer någonting oförutsett i mellandagarna då det är svårt att få tag på service.
Väg- och transportforskningsinstitutet ska utvärdera farthindret. Östgötatrafiken är med och finansierar guppet eftersom man hoppas mycket på det här hindret som bara finns i vägen om man kör för fort - till skillnad mot alla fasta asfalterade farthinder.
En halv miljon kronor kostar guppet totalt. Och kanske kan radarn sparas in, för redan nu har hindret till viss del haft avsedd verkan.
- Om man står där uppe en stund så är det ju påfallande stor effekt som det är nu och det har väl att göra med att folk är lite osäkra och det är väl kanske lite nyttigt att man är osäker för då sänker man ju hastigheten, säger Hans Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".