Arkivbild

Oro för varg i Linköping

Efter att varg de senaste månaderna attackerat bland annat får i trakterna runt Linköping hålls ikväll ett möte i Pukhult.

En av initiativtagarna till kvällens träff är lantbrukare K-G Pettersson i Bjäsäter. För två veckor sedan blev ett av hans får rivet av en varg.
- För fjorton dagar sedan är det konstaterat att det var varg och han var ju i början på oktober i Högsätter också, säger K-G Pettersson.
K-G Petterssons får går nu inomhus för vintern, men han funderar över hur det ska bli i vår när det är dags att släppa ut djuren på bete igen. På mötet i kväll medverkar rovdjursforskare och experter från länsstyrelsen och K-G Petterson hoppas ikväll få tips av experterna om vad som kan göras för att hålla vargen på avstånd i fortsättningen.
Hittills har den tagit fem får och kan också ha rivit en sjuk ko som hittades i höstas med bitmärken i halsen i en hage utanför en gård i Stjärnorp.

Vargen i Sjärnorp bara två mil utanför centrala Linköping tycks inte vara särskilt skygg för människor eftersom den rör sig i trakter där gårdarna ligger på synavstånd från varandra. Men det finns också en hel del djup skog med oländig, kuperad terräng i trakten av Stjärnorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".