Alla bränder släcks inte

Brandförsvaret låter allt oftare bli att släcka bränder när det inte är någon fara för människors liv.

När man släcker en brand uppstår nämligen farliga ämnen, något som kan orsaka stora miljöskador och även kan förgifta dricksvatten.

Nej, nuförtiden är det inte alltid så att när brandförsvaret rycker ut pågrund av en eldsvåda så skall elden släckas till varje pris.

Första prioritet är förståss att rädda liv, men sedan är det en avvägning om man skall släcka branden så snabbt som möjligt eller bara begränsa eldsvådan. För det är när man släcker branden som de flesta farliga ämnen uppstår.

Man kan jämföra det med en brasa, då veden är fuktig eller om elden inte får tillräckligt med syre blir förbränningen dålig, och det är då det bildas hälso och miljömässigt farliga ämnen, det säger Claes-Håkan Karlsson arbetar med frågor kring hälsa och miljö på Räddningsverket i Karlstad.

Problem för polisen

Men att låta tillexempel ett hus eller annan byggnad brinna ner av miljöskäl kan ställa till problem för föräkringsbolag som helst vill rädda så mycket som möjligt. Samma sak gäller polisen som ju gärna vill att så mycket som möjligt finns kvar efter en brand för att kunna ta reda på vad som orsakat den. Ett dilemma som det än så länge inte finns något riktig lösning på säger Håkan Damm, räddningschef vid brandförsvaret i Norrköping.

Bränder gynnar insekter

Vid skogsbränder låter man ibland det brinna vidare, men då av andra skäl. Många insektsarter är nämligen beroende av att det brinner regelbundet och det har blivit vanligare att man startar kontrollerade bränder i skogsområden, just för den biologiska mångafalden. Vissa räddningstjänster har till och med fått order om att låta det brinna klart när det uppstår bränder i naturreservat, jobbet för brandmännen består då i att hindra att elden sprider sig till mark utanför reservatet. Det här är en relativt ny policy som fler länsstyrelser runt om i landet använder sig av.

Mer kunskap behövs

När det gäller att låta det brinna vidare av miljöskäl så tror Claes-Håkan Karlsson på Räddningsverket att metoden kommer bli vanligare i takt med att kunskapen om vilka ämnen som bildas när man släcker en brand ökar.

Håkan Damm, räddningschef i Norrköping säger också att kunskapen om vilka ämnen som uppstår behöver bli bättre.

Pelle Zettersten, Naturbruk i P1

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".