Politisk oenighet om Hyresbostäder

Vänsterkoalitionen i Norrköping stoppar kommunala bostadsföretaget Hyresbostäder från att sälja ut knappt tvåtusen av företagets niotusen lägenheter.

Majoriteten vill behålla allmännyttans starka ställning på bostadsmarknaden men oppositionsrådet Jörgen Rundgren är irriterad.

- Det här är en skandal, säger det moderata oppositionsrådet Jörgen Rundgren om att utförsäljningen av lägenheterna stoppades. Han menar att det här kommer drabba hyrestagarna med bland annat höjda hyror.

En enig styrelse beslutade i höstas att sälja knappt två tusen lägenheter. Men när frågan kom till kommunstyrelsen så sa den nya vänsterkoalitionen nej.

Kerstin Hildebrand som är kommunalråd för Vänsterpartiet säger att Hyresbostäders ekonomi inte är så dålig att man måste göra någonting nu.

- Det finns andra saker man kan göra där man samtidigt behåller allmännyttans starka ställning på bostadsmarknaden och hon tycker det är olyckligt att styrelsen gått så långt i planerna utan att kontrollera om de hade politisk förankring för affären, säger hon.

Jörgen Rundgren däremot ser att hyresbostäders redan ansträngda ekonomi nu kommer att bli sämre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".