Hyresbostäder riskerar stämning

Planerna på försäljning av knappt tvåtusen av allmännyttans lägenheter var långt gångna innan de stoppades av vänstermajoriteten för några veckor sedan.

Nu riskerar Hyresbostäder skadestånd från de tilltänkta köparna som lagt pengar på att undersöka fastigheterna som nu alltså inte är till salu.

Enligt moderaten Claes Egnell i Hyresbostäders styrelse har socialdemokraterna ändrat sig i sista stund för att kunna komma överens med vänsterpartiet om kommunens budget.

Ordförande tillbakavisar kritiken

Mattias Ottosson, kommunstyrelsens ordförande (s),  säger att han och socialdemokraterna värnar om allmännyttan och därför inte vill genomföra försäljningen och något klartecken till försäljning har han aldrig gett. 

Men det är inte bara Claes Egnell i Hyresbostäders styrelse som trott att de haft grönt ljus för försäljningen. Ottossons partikamrater var med på beslutet att sälja som styrelsen tog i september. Ingalill Pettersson säger att hon fått signaler på att kommunledningen var med på noterna. Hon har inte själv haft kontakt med Ottosson i frågan utan hänvisar till Styrelseordföranden och partikollegan Kerstin Widén.

Widén vill inte ställa upp på en bandad intervju utan säger att det är ägarna, det vill säga kommunen, som bestämmer och att det är det som nu gäller.

Riskerar skadestånd

Eftersom arbetet med försäljningen gick så långt som till att hyresbostäder tog in anbud på fastigheterna riskerar man nu skadeståndskrav från de företag som lagt stora pengar på att undersöka husen som nu alltså inte är till salu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".