Många har besökt platsen där 16-åringen hittades

Sorg i Söderköping efter 16-årings död

Uppdaterad version 17:30

I Söderköping fortsatte polisen idag sin utredning runt den 16-åring som igår förmiddag hittades död vid kanalen precis nedanför Ramunderberget. Samtidigt gör ett kristeam sitt bästa för att stötta de många ungdomar och föräldrar som sörjer idag. 

Det var vid tiotiden igår förmiddag som en hundägare hittade 16-åringen död vid den trappa som leder upp till utsiktsplatsen på Ramunderberget, där ungdomar ofta samlas på kvällarna. Idag brinner det ljus på platsen. De flesta har ställts där av pojkens skolkamrater som redan igår  gemensamt besökte platsen.

- Stämningen är naturligtvis väldigt tryckt. Det var många som kände den här pojken och naturligtvis är de väldigt ledsna idag, säger Rut Nilsson, skolsköterska på Nyströmska skolan där 16-åringen gick.

Kristeam stöttar eleverna
Rut Nilsson ingår i det kristeam som började arbeta så fort beskedet  om pojkens död kom igår och som fortfarande finns på plats på skolan för att stötta eleverna. 
Igår kväll hölls också en speciell minnestund på ungdomskafét i Söderköping. På kafét erbjöds också de ungdomar och föräldrar som hade behov av att prata med någon stöd. Bland andra fanns två präster från svenska kyrkan på plats. 

Flaggan på halv stång
Även på skolan inleddes skoldagen idag med en minnesstund. Flaggan på skolgården har under dagen vajat på halv stång och i ett rum intill matsalen har en speciell minnesplats ställts i ordning. På ett bord bildar ett antal röda ljus formen av ett hjärta. Ett tre dagar gammalt foto av 16-åringen står också på bordet och minnesboken som lagts fram var redan i eftermiddags fylld till hälften med vackra ord. I högtalarna spelades Bob Marley, den 16-årige pojkens favoritmusik.

- Det är viktigt att de verkligen får vara ledsna och att vi finns till hands så att vi kan hjälpa dem och stötta dem, säger Rut Nilsson.

Besked om dödsorsaken tidigast i morgon
Samtidigt fortsätter polisens utredning av dödsfallet. Under dagen har polisen bland annat hört 16-åringens närmaste vänner för att försöka få fram mer om vad som kan ha hänt. 

- Vi ska både prata med hans kompisar och med bekanta och vuxna som fanns i hans närhet, sa Anne Asp, chef för polisens våldsrotel i Norrköping, i förmiddags.

Hon sa också att det fortfarande inte finns några misstankar om brott och att polisen räknar med att kunna få ta del av obduktionsresultet någon gång under morgondagen. Innan dess vill hon inte prata så mycket om vilka teorier polisen har:

- I sådana här fall blir det alltid en massa spekulationer och just nu är många väldigt ledsna. Därför är det för oss väldigt viktigt att så snart som möjligt få konstaterat vad som verkligen har hänt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".