Inget nytt treårsavtal i Motala

Bostadsstiftelsen Platen i Motala höjer hyrorna med motsvarande 70 kronor i månaden för en normalstor trea från och med första januari.

- En rätt human hyreshöjning, tycker Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren.

Men något treårigt formellt avtal med hyresgästföreningen om hyrorna som tidigare, blev det inte.

Istället har man skrivit en avsiktsförklaring om att arbeta vidare med samma modell för hyressättningen som hittills, under tre år framåt.

- Det händer väldigt mycket runt omkring nu, både i Sverige och prövningar ute i Europa när det gäller hyresfrågor och hyressättning, säger Håkan Dahlgren.

- Vi känner att vi måste ha handlingsfrihet att kunna anpassa oss.

Just nu håller EU-komissionen på att granska Sveriges system med allmännyttiga bostäder som är till för vem som helst och inte bara är en social inrättning för dem som har dåligt om pengar. Frågan har kommit upp i EG-domstolen eftersom skattemedel går till allmännyttans bostäder.

Kenneth Söderman är vd för Bostadsstiftelsen Platen:

- Ute i Europa så är allmännyttan ju vad man brukar kalla social housing där man har starkt subventionerade hyror för mindre bemedlade.

- Just nu sitter man och arbetar centralt tillsammans med representanter för regeringen för att hitta en svensk lösning på det här i stället för att frågan avgörs i Bryssel. Och det tror jag är väldigt bra, säger Kenneth Söderman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".