Friska kycklingar avlivades- ägaren stämmer Jorbruksverket

Ett test som statens veterinärmedicinska institut gjorde på 10 000 kycklingar visade felaktigt att kycklingarna var smittade av en virussjukdom. Felet upptäcktes först när proverna skickades till England men då var kycklingarna redan avlivade.

Nu stämmer hönsuppfödaren i Linghem Jordbruksverket på en miljon kronor.

- Det här är mystiskt. Proverna säger att de är sjuka men hönsen säger att de är friska, säger Björn Engström statsveterinär på fjäderfäsjukdomar på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Man misstänkte att provsvaren var felaktiga så man skickade proven till England för en säkrare analys. Där dröjde svaret men när de kom så visade det sig att hönsen var friska.

Kan djurägare lite på era analyser?

- Ja det kan man göra. Vi hade ju då berättat för djurägaren att det var osäkert här och att vi inte kan fatta något beslut förr än vi fått slutgiltiga besked.

Men medan Statens veterinärmedicinska institut väntade på provsvaren beslutade alltså Jordbruksverket om avlivning av de tiotusen kycklingar och nu stämmer hönsuppfödaren verket på en miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".