Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga fler fynd där käken hittades

Polisen har nu sökt igenom det område utanför Linköping där en käke från en människa hittades tidigare i veckan. Några fler fynd har dock inte gjorts och nu ska den uppmärksammade skelettdelen skickas till Solna för att jämföras med tandkort från försvunna personer. 

Det var i måndags som en privatperson hittade den uppmärksammade skelettdelen i närheten av Gumpekulla strax utanför centrala Linköping. Rättsläkare konstaterade snabbt att det rörde sig om en underkäke från en människa, men det är fortfarande oklart om den kommer från en man eller en kvinna och hur gammal den. 

Kan inte gräva upp hela området
Under gårdagen sökte polisens tekniker igenom området runt fyndplatsen i hopp om att finna fler skelettdelar. Så blev det dock inte och enligt Conny Pettersson, kriminaltekniker i Linköping, är det inte speciellt konstigt: 

- Vi vet ju egentligen inte var vi ska leta. Käken låg ju öppet ovanpå marken och kan mycket väl ha burits dit av något djur och vi kan ju inte gärna gräva upp hela området.

Ska jämföras med tandkort
Idag eller i morgon ska käken skickas till Rättsmedicinalverket i Solna. Där ska rättstandläkare jämföra den med tandkort från personer som anmälts som försvunna i Östergötland under de senaste 25 åren.
Linköpingspolisen har plockat fram 15 namn. I Motala rör det sig om tre personer och även Norrköpingspolisen ska bidra med en lista på försvunna personer från den delen av länet.

- En del går ju att avföra direkt eftersom vi är ganska säkra på att käken kommer från en vuxen person, säger Conny Pettersson.

Kan komma från forntida grav
Några större förhoppningar om en matchning säger han sig dock inte och chefen för kriminalenheten i Linköping Jan Staaf är tveksam till om käken överhuvudtaget är från modern tid:

- Det troligaste är väl att den kommer från en forntida grav, men eftersom vi inte vet måste vi ju undersöka alla möjligheter, säger han.

Åldersbestämning tar tid 
Att ta reda på hur gammalt skelettfyndet egentligen är tar nämligen tid.

- Det rör sig om ganska komplicerade undersökningar. Att jämföra käken med tandkort går betydligt snabbare, säger Conny Pettersson, som dock inte räknar med några svar på denna sidan nyår.

- Det handlar ju om hur mycket de har att göra och hur de prioriterar i Solna, men några veckor lär det nog ta innan vi får några besked.  

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".