1 av 3
2 av 3
3 av 3

Bara sotiga rester kvar av bocken i Söderköping

uppdaterad version 10:30

Sent igår kväll var det dags. Strax efter elva sågs fyra-fem personer hastigt lämna rådhustorget i Söderköping och av den två meter höga halmbocken återstår nu bara sotiga rester.

- Det känns tråkigt, väldigt tråkigt, säger Barbro Tjernström, avgående kommunalråd i Söderköping.   

Det är inte första gången Söderköpings julbock förvandlas till ett sotigt skelett. Sedan traditionen infördes har bocken i princip brunnit varje år. Förra året eldades den upp redan i början av december. Året innan fick den stå till nyårsdagen, men då hade flera försök gjorts redan före jul.

- Jag tror det är ungdomar som ligger bakom det här. Eftersom det händer år från år tror jag att de har satt det i system. Man ska helt enkelt vara först med att bränna bocken, säger Barbro Tjernström.

Även i Gävle, där den betydligt större förlagan till Söderköpingsbocken finns, brann det tidigt i morse. Där har man, vis av erfarenhet, i år dock mer eller mindre dränkt in halmen med brandskyddsmedel. Det enda som brann där var därför de röda banden på bockens ben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".