Barnflickan på väg till rättegången 2004

Två år efter Knutbydramat - nu får barnflickan obevakad permission

Den så kallade barnflickan, som efter morddomen i Knutbydramat vårdas på rättspsyk i Vadstena, får permission för att under en dag besöka anhöriga i Småland. Det har länsrätten i Östergötland beslutat idag.

I domen konstaterar rätten att den 29-åriga kvinnans psykiska tillstånd är stabilt och att hon skött de kortare permissioner hon haft tidigare utan anmärkning. Villkoren för resan till Småland är att hon hämtas och lämnas av personal från kliniken. Dagen i frihet får hon dock tillbringa utan uppsikt, förutsatt att hon är tillsammans med anhöriga.

Förhandlingarna i slutet av förra veckan ägde rum på kliniken i Vadstena där den 29-åriga kvinnan bott sedan i slutet av 2004, då hon dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Sedan en tid tillbaka vistas hon i klinikens så kallade halvvägshus, där patienter som är på väg att bli utskrivna tillbringar mellan ett halvår och ett år.

Det omskrivna Knutbydramat ägde rum den 10 januari 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".