Indisk buffel

Sponsra en buffel

En annorlunda julklapp kan vara att skänka pengar till inköp av bufflar, som ska hjälpa fattiga kvinnor i Indien att försörja sig själva.

Bakom insamlingen står den östgötska vattenforskaren Julie Wilk.

Hittills har kompisar till Julie Wilk samlat ihop till 12 bufflar som kostar 2500 kronor styck.

Buffelprogrammet leds av en indisk frivillig organisation där kvinnor i byn Jamunia Gond i delstaten Madya Pradesh har samlat ihop en liten summa för att kunna köpa en första buffel och där staten står för en del av kostnaden. Kvinnorna säljer sedan buffelmjölken och att få en inkomst har betytt mycket.

Efter ett par månader går buffeln i sin och för att kunna få försörjning året runt behöver familjerna en buffel till och det är det som insamlingen går till.

Det är genom sitt arbete på SMHI och Tema Vatten på Linköpings universitet som Julie Wilk kommit i kontakt med pilotprojektet med bufflarna och hon kommer att själv följa att pengarna verkligen går till att köpa de livsviktiga bufflarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".