Utbildning i rullstolsbasket till nästa höst

Sveriges första utbildning i rullstolsbasket startar vid Hagagymnasiet i Norrköping.

Det är till nästa höst som basketgymnasiet som redan finns i Norrköping utökar sin verksamhet och kommer utbilda även rörelsehindrade. Eleverna får då både en gymnasieutbildning samtidigt som de kan lära sig att träna och spela rullstolsbasket.
- Vi tycker att det här är också en viktig grupp. Bara för att man ägnar sig åt handikappidrott så har man ju samma behov som vilken tonåring som helst, det vill säga man vill ha en bra gymnasieutbildning och utvecklas i sin idrott, säger Åsa Ridne som är rektor vid Hagagymnasiet.
Basketgymnasiet i Norrköping är ett av tre basketgymnasier som finns i Sverige och den nya inriktningen kommer att använda sig av en del resurser och kunskaper som redan finns i verksamheten. Det enda som kommer att behövas är en ny speciallärare eller tränare för rullstolsbasket.

Norrköping Dolphins sköter träningen

Den teoretiska undervisningen står Hagagymnasiet för och basketklubben Norrköping Dolphins kommer att stå för träningen och basketutbildningen. Kaj krantz är ordförande för Norrköping Dolphins är glad över satsningen och säger att de berörda parterna varit mycket positiva till satsningen. Och enligt Kaj Krantz är det här något som basketklubbarna kan dra nytta av.
- Basketgymnasiumen är ju en elitsatsningen och det är ju till för att utveckla basketspelare som vi kan använda i vår verksamhet sedan.