Östsam tror på påskyndad Ostlänk

Regionförbundet Östsam tror att Ostlänken tagit ytterligare ett steg mot att bli verklighet.

Senare idag lämnar nämligen utredaren Bo Holmberg över sin rapport till regeringen om hur man kan börja bygga snabbspårjärnvägen tidigare än beräknat.

Östsams talesman i infrastrukturfrågor Jörgen Oscarsson som också är avgående kommunalråd i Mjölby säger att han är fylld av tillförsikt inför presentationen av Holmbergs rapport. Han tror att det ska gå att påskynda byggandet av järnvägen.

- Det här ett okej projekt, inte bara för Östergötlands del utan även nationellt. Det kommer att fylla en mycket viktig funktion i järnvägssystemet i landet.

Som vi tidigare berättat kommer Bo Holmberg att presentera olika förslag på hur ett påskyndade och en tidigareläggning av byggandet av järnvägen skulle kunna gå till. Snabbspårjärnvägen har kallats för en ödesfråga för Östergötland. Med Ostlänken skulle resan mellan Linköping och Stockholm kortas med en halvtimme. Dessutom skulle pendeltågstrafiken i länet bli både snabbare och tätare, något som skulle gynna företagen och skapa fler arbetstillfällen.

Om ett halvår ska regeringen lämna besked om de godkänner Bo Holmbergs förslag. Säger de ja återstår ändå ett hinder, tågtunneln under Stockholm den så kallade Citybanan. Regeringen har ännu inte bestämt sig för om den ska byggas. Säger regeringen nej till Citybanan är det ingen idé att bygga Ostlänken tidigare eftersom spåren in till Stockholms central inte klarar fler tåg.

- Blir den inte av då hjälper det inte så mycket att öka kapaciteten in till Stockholm. Då kommer det bli en trafikinfarkt ändå. Östergötland är väldigt starka supportrar till Citybanan i Stockholm, säger Jörgen Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".