Unikt arbetstidsavtal på Ektorpsskolan

Lärarna på Ektorpsskolan i Norrköping har fått ett nytt, unikt arbetstidsavtal som innebär att de får 40 timmars arbetsvecka och slipper ta med sig arbetet hem från skolan.

Hittills har ungefär 20 av 50 lärare på skolan nappat på det frivilliga erbjudandet.

- Det kommer att innebära att jag kan släppa jobbet när jag kommit hem, säger Inga-Stina Lundell fransk- och engelsklärare på Ektorpsskolan och en av de som skrivit på det nya avtalet.

Idag säger hon att hon ofta har dåligt samvete för att hon inte gör allt hon borde när hon är hemma.

Det nya avtalet som träffats mellan lärarfacken och Ektorpsskolans ledning innebär att gränsen mellan arbete och fritid ska bli tydligare. 40 timmars arbetsvecka helt förlagd till skolan och med fullständig ledighet på hemmaplan ska ersätta dagens 45,5 timmars arbetsvecka där tio timmar är så kallad förtroendetid som ofta tillbringas hemma med att förbereda undervisningen och rätta prov. Tio timmar som för de flesta är betydligt fler i praktiken.

Lärarnas reaktioner på det nya avtalet är blandade säger Inga-Stina Lundell.

- En del har svårt att tänka sig att läraruppgifterna kan rymmas inom en normal arbetstid. En del känner att de har behov av en paus precis efter sin sista lektion och att de hellre fortsätter arbeta senare på kvällen medan andra tycker som jag att det vore skönt att göra klart och sen känna sig ledig.

Både Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har medlemmar bland skolans lärare. Ingalill Eriksson är Lärarförbundets ordförande i Norrköping och hon rekommenderar lärarna att teckna avtalet som ska pågå på prov under 2007.

- Vi tror att 40 timmars arbetsvecka kommer att vara bättre för lärarnas samarbetsmöjligheter och vi tror också att det är bättre för arbetsmiljön och hälsan.

För elevernas del kan det nya avtalet betyda en del skillnader, tror Inga-Stina Lundell.

- Det kan innebära att eleverna får vänta längre på att få tillbaka ett prov eftersom jag då kommer att sitta och rätta det på elevfria dagar istället för som nu ta med det hem och rätta det på kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".