Kommunalråd funderar på att överklaga till HD

ny version 15.40

Göta hovrätt fastställde idag domen mot Finspångs kommunalråd Stig Andersson för arbetsmiljöbrott i samband med att en man omkom vid ett rivningsarbete 2003.

Stig Andersson är besviken över domen och funderar på att överklaga domen till Högsta domstolen.

Förra året dömde Norrköpings tingsrätt Stig Andersson och en tidigare chef för byggnadstekniska kontoret i Finspång för bland annat arbetsmiljöbrott i samband med en arbetsplatsolycka vid rivningen av en barack 2003.

En 57-årig man omkom när en vägg rasade under arbetet.

Tingsrätten dömde båda till dagsböter med motiveringen att det saknades en arbetsmiljöplan för rivningen trots att arbetet var farligt och att man ansåg att Stig Andersson var kommunens högste chef med ansvar för olyckan.

Idag är Stig Andersson kritisk till hovrättens dom och han menar att hovrätten dömde honom för att de inte hittat någon skyldig och just därför vill han överklaga domen.

-Hela kommunstyrelsen borde bli dömd. Jag har en röst i kommunstyrelsen som alla andra därför tycker jag det är orimligt säger Stig Andersson.

Hans Ekman chefsjurist på Sveriges kommuner och Landsting ifrågasätter domen och menar att man inte kan lägga så stort ansvar på en kommunstyrelse ordförande.

-Generellt sätt tycker jag inte att det är kommunstyrelsen ordförande som ska bära ett så starkt juridisk ansvar. Men sen kan man ju diskutera i olika enskilda fall huruvida speciella omständigheter motiverar någon skillnad säger Hans Ekman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".