Mjuka paket, hårda arbetsvillkor

Så här i juletid köper vi kläder för många hundratals miljoner kronor. Mjuka paket finns säkert under granen i många hem.

Men sannolikheten att kläderna i paketen är tillverkade i fabriker med sjyssta anställningsvillkor är långt ifrån lika säkert. Och inte är det särskilt viktig för konsumenterna heller.

- Man köper bara, man borde nog tänka mer på det men det gör man bara inte, säger en julhandlare i Skövde.

Intresset är lågt, det gick inte att hitta en enda julklappsköpare som funderar som funderar över under vilka villkor kläderna tillverkats. Annika Järp jobbar i en av de vanligare butikskedjorna och hon får sällan sådana frågor.

- Det är inte alls vanligt. Någon gång kan kunderna fråga var det är gjort någonstans men väldigt sällan.

Hon säger att hon själv inte är påläst på under vilka arbetsvillkor kläderna tillverkats men hon litar på att företagsledningen har kontrollerat leverantörerna så att de är sjyssta.

Nätverket Rena Kläder organiserar bland annat fackförbund och kvinnoorganisationer och här bedrivs ett arbete för att bilda opinion i den här sortens frågor. Där säger man att det har skett förbättringar på senare år. Till exempel är barnarbete betydligt mindre vanligt nu. Men det vanliga är ändå att de anställda får jobba för usla löner som inte går att leva på ens i landet där de bor.