Ny tjänst ska korta väntetiderna på polisens telefon

Allt fler väljer att göra sin polisanmälan över internet.

Sedan den 1 november har personer som råkat ut för mindre allvarliga brott haft möjligheten att göra sin polisanmälning över nätet.

I Östergötlands län gjordes fem procent av anmälningarna via internet under november månad.

Siffran för hela landet var sex procent. Ulf Sköld, polisintendent på Rikspolisstyrelsen är nöjd med det resultatet.

-Vi bedömer att det har gått riktigt bra.Vi har fått in sex procent under den första månaden som vi har varit igång i skarp drift på alla myndigheter, det bedömer vi som en bra siffra, säger Ulf Sköld.

Den 1 november i år blev det möjligt att göra anmälningar över internet i alla län i Sverige. Och av de 100 000 anmälningar som inkommer varje månad i landet var alltså sex procent via den nya tjänsten på internet.

Målet är att nå upp till tio procent, ett mål som man tror man kommer att nå med tiden, då en första utvärdering har visat att i de län där tjänsten har varit igång en längre period också visar på högre siffror.

Med tjänsten hoppas man kunna få ner väntetiderna på polisens telefon. Ulf Sköld på Rikspolisstyrelsen hoppas även att antalet anmälningar skall öka med den nya tjänsten och då speciellt gällande stulet gods.

- Öppnar vi upp en ny kontakt så gör vi det enklare för kunderna, så tror jag att vi kommer få in mer gods i våra register, förhoppningsvis kommer vi att lagföra någon tjuv ytterligare, och framförallt lämna tillbaka gods till rätt ägare, säger Ulf Sköld, polisintendent på Rikspolisstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".