Enklare att byta elbolag efter nyår

Från och med årsskiftet träder flera ändringar i kraft i ellagen. Det här kommer att stärka den enskildes ställning på elmarknaden.

Bland annat blir elbolagen skyldiga att ge tydligare information om priser och leveransvillkor.

Men fortfarande tycker många att det är en djungel när det gäller att ta reda på vilket elbolag man ska välja.

Förhoppningsvis blir det lite bätte för alla elkunder efter årsskiftet då en rad ändringar görs i ellagen.

- Den stora skillnaden är väl egentligen att det kommer att gå fortare att byta elavtal, säger Lars Johan Tönners som är elrådgivare.

Om man anmäler byte av elbolag innan den 15:e så ska ändringen gälla från månadsskiftet med de nya reglerna. Idag tar det två månader att ändra elbolag.

Större press på att elbolagen ska vara snabbare vid bolagsbyten alltså. Vidare ska samma person i hushållet stå för både el- och nätavtalen. Det innebär också att onödiga förseningar i bytesprocessen undviks.

Efter nyår får också elleverantörerna hårdare krav på sig att ge sina kunder information innan ett avtal löper ut och inte förlänga avtalet utan vidare.

- Om man har ett befintligt avtal på tre år i dag så ska man få information senast 60 dagar innan avtalet går ut. Ofta kan folk missa att avtalet ska sägas upp inom en viss period så kanske det förlängs ett år eller övergår till ett annat avtal som inte är lika fördelaktigt, säger Lars Johan Tönners.