Många lovar att fimpa på nyårsafton

När nyåret nu närmar sig är det många rökare som funderar på att försöka bryta sitt beroende. Det är svenskarnas vanligaste nyårslöfte visar en ny undersökning från Gallup.

I Motala söker sig allt fler till sjukhusets lungmottagning för att få hjälp. Kristina Johansson lyckades sluta röka för ett och ett halvt år sedan, men det var tufft i början.

- Jo visst det var jättejobbigt. Jag hade svårt att koncentrera mig och fick svettningar. Jag började äta morötter och det håller jag fortfarande på med.

Kristina Johansson fick individuell hjälp vid lungmottagningen på Motala lasarett. Sjuksköterska Madeleine Gars arbetar med rökaravvänjning på mottagningen. Rökarna kallas först till ett samtal där deras motivation att sluta bedöms.

Är viljan tillräckligt stark så träffas man sen i grupp eller får individuell hjälp per telefon med stoppet. Tabletter och tuggummin används bara i början, säger Madeleine Gars.

- Man jobbar mycket med tanke- och beteendemässiga mönster där man får lära sig att tänka på sig själv som en ickerökare. Man får lära sig att titta på andra rökare som en person man inte vill vara.

Det sociala kring rökningen säger Madeleine Gars är svårt att bryta men hon tror att det blivit lättare nu.

- De jag träffar idag säger att det är väldigt få i deras omgivning som röker, de är väldigt ensamma som rökare. Nu får man ju inte röka på caféer eller uteställen så tidens andra jobbar lite för rökavvänjningen, säger Madeleine Gars.

Rökningen i Sverige beräknas kosta 26 miljarder kronor per år, tobaksskatten oräknad.

Kristina Johansson i Motala tänker inte bidra med mer tobaksskatt, inte än på ett tag i alla fall.

- Jag ska inte röka någon mer gång, vad jag vet. Kanske när jag blir pensionär. Då kanske jag inte hinner utveckla någon kol i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".