Blandade känslor efter Saddams död

Beskedet om att iraks före detta diktator Saddam Hussein avrättats i Irak tas emot med blandade känslor bland irakier i länet.

Glädje för att diktatorn är borta, oro inför vad som nu ska hända i hemlande, men också besvikelse.

Kamal Hussaine, irakisk kurd, som bor i Linköping tycker att Saddam Hussein även borde ställts inför rätta för förföljelser och massakrer på kruderna i norra Irak. Hussein dömdes för vedergällning på shiamuslimer i söder. Och Kamal Hussaine är tveksam till om han tycker att det var rätt att överhuvudtaget avrätta exdiktatorn.

- Jag tycker inte om att människan dödar människan, men Saddam Hussein var en stor diktator.

Dessutom tycker Kamal Hussaine att tidpunkten, mitt under vallfärdshögtiden Hajj, är illa vald. Han tror att Saddams död kommer att göra situationen i Irak lugnare, fast först på lång sikt. Nu väntar terrorattacker från Saddams anhängare tror Hussaine.

Och allra helst hade han sett att Saddam Hussein fått leva, åtminstone tillräckligt länge för att ställas inför rätta för alla sina brott, inte minst för förföljelserna mot kurderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".