Satsning på rent Norrköping slängt i papperskorgen

2006 skulle bli året då Norrköping blev Sveriges renaste stad. Men satsningen gick helt i stöpet, bland annat efter att gatuchefen Lars Hågbrant som drog igång projektet, lämnade sin tjänst.

Men det fanns även andra orsaker till att satsningen gick om intet.

- När vi räknade ihop projektet höll inte ekonomin ihop ordentligt. Det var ett väldigt omfattande projekt med hög ambitionsnivå. Och det var anledningen till att det inte tog fart, tyvärr, säger Lars Söderström på tekniska kontoret i Norrköping.

Det som inte tog fart var en ökad städning av staden. I projektets inledning fick 1000 norrköpingsbor en enkät i sin brevlåda där de uppmanades att säga var de tyckte att det är skräpigt och vad de uppfattade som skräp.

Organisationen Håll Sverige rent skulle sedan utföra mätnignar av hur ren staden var. Sedan skulle Norrköping tävla och helst ta hem segern som landets renaste stad.

Så blev det alltså inte, men enligt Lars Söderström ska ma ta nya tag mot skräp och nedsmutsning även om ambitionsnivån sänks en smula.

- Det gäller att hitta intressenter att samverka med. Sen framför allt det också att jobba mer långsiktigt med själva beteendet. Det är svårt att jobba med människors beteende men det är nog där själva knuten sitter.

Det förändrade beteendet när det gäller skräp säger Lars Söderström att man ska nå genom att samarbeta med skolor och även genom informations- och reklam kampanjer.

- Det finns många roligare saker man kan göra för de två och en halv miljoner kronor som det här kostar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".