Letande efter metaller rör upp känslor

Länsstyrelsen har i ett yttrande sagt nej till att göra undersökningar för att leta metaller i Knivinge i Linköpings kommun på grund av att det finns mycket fornminnen i området.

Det har upprört lantbrukare som tycker att jordbruksmark är lika mycket värd. 

Många boende i Vadstena, Motala och Mjölby har reagerat över att myndigheten inte säger nej till andra undersökningar på platser där det är jordbruksmark.

Ingemar Nilsson som är jordbrukare i området säger att mark är en begränsad resurs och det skapas ingen ny mark. Han vill därför se en diskussion om vad vi ska ha marken till.

Totalt har länsstyrelsen behandlat 16 ansökningar om att få leta efter metaller i berggrunden i Östergötland under 2006.
Deras roll är att yttra sig i ärendet till myndigheten Bergsstaten som slutgiltigt tar beslutet.

I de allra flesta fall har länsstyrelsen inte haft något emot att företagen får det första tillståndet i den långa kedja av beslut som behövs för att öppna en gruva.
Men i Knivinge i Linköping tyckte man alltså att det var olämpligt och Bergsstaten gick sen på länsstyrelsens linje och avslog tillståndsanökan där.

Magnus Lindskog jurist på länsstyrelsen förklarar att de anser att undersökningar just i Knivinge skulle göra allt för stor skada.
Man han förstår att beslutet kan uppfattas som om jorbruksmark inte skulle vara lika värdefull som kulturhistorisk mark. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".