Miljonförlust för Östgötatrafiken efter nytt kontantstopp

Östgötatrafikens vd Leif Johansson är kritisk till fackets beslut om kontantstopp ombord på kollektivtrafiken i länet. Han tror inte att ett stopp för kontanter löser problemet med hot och våld på bussarna.

Det var efter att en busschaufför blev misshandlad och rånad i helgen som facket beslutade att stoppa all hantering av kontanter på Östgötatrafikens bussar, spårvagnar och tåg. Det innebär att de som inte har kontantkort får åka gratis och det innebär att Östgötatrafiken förlorar en halv miljon kronor per dag. Leif Johansson som är vd för Östgötatrafiken tror inte att problemet med hot och våld på bussarna skulle försvinna om kontanterna ombord försvann.
- Det här är ett samhällsproblem och det är inget problem som vi bara har inom kollektivtrafiken. Utan detta är ett problem som hela samhället måste ta tag i. Att vi har sånt i kollektivtrafiken det tror jag inte enbart har med kontanterna att göra. När vi tar bort kontanterna en vacker dag så är det inte alls otänkbart att sådana här saker kommer dyka upp ändå.

Överenskommelse

Leif Johansson är förvånad över fackets agerande eftersom man redan har en överenskommelse om att ta fram teknik som gör det möjligt att ta bort kontanthanteringen på bussarna, men det är ingenting som går att göra över en natt tillägger han.
Överenskommelsen innebär att kontanthanteringen ska försvinna senast 2008 och vill facket att det görs tidigare kommer det att få konsekvenser för resenärerna enligt Leif Johansson.
- Det kan innebära neddragningar i trafiken, höjda biljettpriser.

Delade åsikter om stoppet
I Norrköping var det inte många passagerare som visste om dagens kontantstopp och känslorna var delade om hanteringen av pengar.
- Jag tror det är lite både och. Det är ju ganska stor rånrisk i och med att de hanterar ganska mycket kontanter, men samtidigt blir det ju försämrad service till de som åker med och inte kan betala ombord, sade en av resenärerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".