Mycket vatten i länets sjöar

Vattenståndet är ovanligt högt i de östgötska sjöarna just nu på grund av all nederbörd under de senaste månaderna.

I sjön Sommen är vattennivån 60 centimeter över de normala nivåerna för årstiden och i Vättern är det mellan 12 och 14 centimeter. Det berättar Ola Palmquist som arbetar på Tekniska Verken i Linköping där man styr vattennivåerna i sjöarna.
Enligt Palmquist är nivåerna inte ovanliga men vanligtvis brukar den här typen av nivåer förekomma under juli och augusti. Inte mitt i vintern. Men trots att vattennivåerna är mycket höga kan Tekniska Verken inte släppa ut mer vatten. Ola Palmquist berättar att det beror på att nerströms liggande sjöar från både Vättern och Sommen är Roxen. Eftersom Roxen också har en vattendom måste Tekniska Verken se till helheten.
Skulle det komma mer regn den närmaste tiden kan många boende längs de aktuella sjöarna drabbas säger Ola Palmquist. Men på Tekniska Verken kan man inte göra så mycket eftersom man inte kan bryta mot vattendomen och tappa mer vatten än vad som är tillåtet.
- Vi har ingen möjlighet att göra avsteg ifrån domarna för att hjälpa fastighetsägare. Det måste tas på länsstyrelsenivå i så fall och då är det ju mera en fråga om det skulle kunna bli en stor översvämningsskada. Då kan man gå in och beordra oss och bryta mot vattendomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".