Nya regler ger snabbare skuldsanering

Vid nyår ändrades lagen om skuldsanering. Det har fått Kronofogdemyndigheten att räkna med 25-procentlig ökning av antalet ansökningar om skuldsanering i år.

För det är lätt att låna pengar idag. Erbjudande om snabba lån finns överallt.

- Man får ju brev av sin egen bank om man kan låna upp till hundratusen för att skaffa lägenhet, utan några andra papper, säger Philip Lindersson.

- Jag har jobbat i butik en del och det är ju många som lånar till i princip allt de köper, säger Johan Larsson.

Den som hamnat i lånefällan med en havererad ekonomi ska från och med januari i år snabbare och enklare kunna få hjälp med skuldsanering.

Men uppgifter som cirkulerat om att det blivit lättare att få skuldsanering är fel. Det säger Peter Kabbenäs vid kronofogdemyndigheten i Kalmar, där man behandlar ärenden från Östergötland.

- Det blir inte lättare att få skuldsanering. Det är inte tanken i den nya lagen utan det är förfarandet som blir enklare.

Förändringen i lagen innebär att den som är skuldsatt inte längre själv behöver kontakta alla sina fodringsägare för att erbjuda en uppgörelse innan man går till kronofogden med en ansökan om skuldsanering. Därmed går hela processen snabbare fram till ett ja eller nej.

Att kronofogden just i år räknar med en 25-procentig ökning av ansökningarna beror bland annat på det missförstånd om den nya lagen som cirkulerat, säger Peter Kabbenäs.

- Den ökning som sker nu är inte en indikation på att det skulle vara ett större behov.

Kronofogdemyndigheten håller på att anställa extra personal för att klara av den förväntade ökningen i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".