Käkfyndet i Linköping är från modern tid

Den käke, som hittades i Linköping strax innan jul, kommer från en person som dött i modern tid. Det visar de undersökningar som gjorts på rättsmedicin i Solna.

Enligt Jan Staaf, chef för kriminalenheten i Linköping, har rättstandläkarna bland annat ha hittat en lagning i en av tänderna och materialet tyder på att den gjorts någon gång mellan 1960 och 1990-talet.

- Det här gör att vi kan avfärda teorin om att fyndet kom från en forntida grav och det gör naturligtvis det hela betydligt intressantare för oss, säger Jan Staaf.

Ingen matchning ännu
Nästa steg blir nu att försöka ta fram en DNA-profil och att göra en mer precis tidsbestämning. Dessutom fortsätter arbetet med att jämföra käken med tandkort från försvunna personer i Östergötland.

- Det arbetet pågår fortfarande även om de mest relevanta namnen har kunnat strykas från listan, säger Jan Staaf.

Inte Sargonia
Han tänker bland annat på Linköpingskvinnan Sargonia Dankha som försvann spårlöst för elva år sedan och vars kropp aldrig hittats, trots att polisen är övertygad om att hon blev mördad.

Sammanlagt skickade polisen upp ett 30-tal tandkort tillsammans med käken. Samtliga tillhörde personer som försvunnit i Östergötland under de senaste 25 åren.