Ingen kommun i länet kontrollerar otillåtna pantburkar

Trots skärpta regler för försäljning av importerade drycker i otillåtna pantburkar, har ingen av de östgötska kommunerna kontrollerat om reglerna följs.

Det var förra året som det infördes nya regler för pantburkar. Det innebär att den som säljer drycker i burkar eller flaskor som inte ingår i ett godkänt retursystem kan få böta upp till 50 000 kronor.
Tillsynen av att reglerna efterföljs ska genomföras av jordbruksverket och kommunerna, men kommunerna har varit dåliga på att göra kontroller. Av landets 290 kommuner har endast ett trettiotal rapporterat att de gör kontroller. Ingen av dem är östgötsk.
Bortprioriterad fråga
I Linköping uppger kommunen att man prioriterat bort frågan och samma sak gäller i Norrköping, säger Brita Ehlert som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i kommunen.
- Vi har väl inte prioriterat det här tillsynsområdet. I alla fall inte under 2006 och vi kommer nog inte göra det under 2007 heller.
Men trots att några kontroller inte genomförts så verkar ändå antalet icke godkända burkar ha minskat i handeln.
- Vi tycker nog att den här lagstiftningen har gett resultat ute i försäljningsleden. Det finns inte så mycket importerad burkar som inte ingår i systemet, säger Brita Ehlert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".