Misstänkt för mord på treåring i Motala nekar

Uppdaterad version 17:16

Den 23-årige man som sitter anhållen skäligen misstänkt för mord på en treårig flicka i Motala i helgen nekar till brott. Det säger åklagaren Wilhelm Storck.

Även mannens 60-åriga mamma, som är anhållen misstänkt för skyddande av brottsling nekar enligt åklagaren till brott. Enligt polisens presstalesman Tomm Johansson är de båda anhållna nära släkt till flickan, men han vill inte gå in på hur släktförhållandena ser ut.

Det var i lördags som den treåriga flickan hittades död i en fastighet på landsbygden utanför Motala.  Redan då hölls förhör med flera personer men först i går kväll greps de två som nu är anhållna.

Senast på fredag måste åklagaren ta ställning till en eventuell häktningsframställan.

Tredje barnamordet på tre år i Motala

Lördagens fall är bara ett av flera liknande fall i Motala på senare tid. I januari 2004 omkom en sexårig flicka efter att hennes mamma anlagt en brand i en lägenhe i Motala. Mamman dömdes senare till 12 års fängelse för mord och så sent som i somras dömdes en 31-årig kvinna till rättspsykiatrisk vård för mord. Detta efter att kvinnan i februari förra åreta ha kvävt sin treårige son till döds. Även detta i en lägenhet i Motala.

- Det är självklart förskräckligt att vi fått ytterligare ett barnamord, säger Åke Wennman som är socialchef i Motala.

Han ser inte något samband i att just Motala drabbats av flera mord på barn den senaste tiden.

- Jag tror mer att det kan vara någon form av slump.

Rannsaka sitt arbete

Efter det uppmärksammade Bobby-fallet där en utvecklingstörd pojke misshandlades till döds av sin mamma och styvfar så tillsatte regeringen en utredning som föreslår att förstärka uppföljningen av fall inom socialtjänsten när det gäller barn.

Det nya fallet kommer att få socialtjänsten i Motala att se över hur man arbetar för att om möjligt förebygga nya tragedier.

- Vi måste rannsaka vårt arbete och se om vi har haft någon aktiv del i det här ärendet. Det vet vi ju ännu inte. Men skulle så vara fallet så msåte vi ju titta över vad vi har gjort och framför allt kanske vi måste titta över det här tillsammans med vissa samarbetspartners, framför allt psykiatrin för att se om de har haft någon del i det här. Där finns det kanske sådant som vi kan göra bättre tillsammans, säger Åke Wennman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".