Dyrare enkelbiljetter när kontanter slopas

Om två år kan en enkelbiljet som köps på länets bussar och spårvagnar kosta dubbelt så mycket som idag.

När kontanthanteringen försvinner kommer man bara kunna köpa enkelbiljetter i en automat ombord och då kan den komma att kosta uppemot 40 kronor, enligt Östgötatrafikens VD Leif Johansson.

- Den enkelbiljetten som idag kostar 20 kronor kan komma att i framtiden kosta mellan 30 och 40 kronor. Den kommer alltså att bli väsentligt mycket dyrare och det är för att få bort kontanter från bussar och spårvagnar, säger Leif Johansson.

Det är alltså när kontanthanteringen för chaufförerna försvinner den 31:a december 2008 som prishöjningen för enkelbiljetter införs.

Men det blir inte någon prishöjning om man använder sitt laddade period- eller värdekort. Från Östgötatrafikens sida ser man nämligen helst att passagerare använder något av korten.

Östgötatrafiken håller nu på att arbeta fram möjligheter som gör det enklare för resenärer att köpa biljetter. Bland annat via Internet och sms. men Leif Johansson säger att prishöjningen kan innebära att man tappar en del resenärer.

- Det kan det komma att göra. Men vi har god tid på oss och vi kommer att se till att det finns andra försäljningkanaler. Vår förhoppning är att det där att köpa en enkelbiljet ombord det är för de ströresenärer som kanske kommer från ett annat län. Vi hoppas att vi ska få trogna resenärer som reser med oss kontinuerligt, säger Leif Johansson.