Ridå ner på Royal ikväll

Ikväll är det sista gången som det går att se film på biografen Royal i Linköping.

I höstas meddelade SF som tog över efter biografkedjan Astoria att de lägger ner biografen. Därmed blir Filmstaden den enda biografen i Linköping.

- Vi ska väl sätta oss och gråta i biobänken, torka tårarna så gott det går, säger Gudrun Jarfall som tar sista chansen för att gå på det som hon säger är Linköpings bästa biograf.

- Det är ju synd tycker jag. Det räcker inte med en biograf i en stad men jag kommer inte iväg så ofta, säger Jonatan Lindström.

Och han är inte ensam om att inte ta sig iväg på bio.

Sedan rekordåret 2001 har Royal förlorat hälften av sina besökare. Royal har satsat på kvalitetsfilm medan Filmstaden har satsat på bredare filmer.

Linköpingsborna får skylla sig själva
En biograf kan bara överleva om den får tillräckligt stor publik säger Royals chef Håkan Dahlström tycker att linköpingsborna har sig själva att skylla.

- De har ju haft chansen nu linköpingspubliken och gått. När de fått veta att biografen har haft problem sedan en lång tid tilblaka. Det är väl det som är lite surt.

Dahlström får medhåll från biografvaktmästare Björn Axelsson som är en av de tio personer som får sluta när Royal stänger efter kvällens visningar.

- Det är lite hårt uttryckt men visst ligger det någonting i det. Här i stan skulle det behövas ytterligare en biograf, säger Björn Axelsson