Mona Sahlin på presskonferensen tidigare idag

Ledande socialdemokrater i länet välkomnar Sahlin

Uppdaterad version 15:30
Den socialdemokratiska valberedningen har nu på eftermiddagen presenterat Mona Sahlin som sin kandidat till partiledarposten.

- Jag har tillräckligt mycket go, jag vill tillräckligt mycket och jag tycker att det är tillräckligt roligt, sa Sahlin på presskonferensen.

Bland de östgötska socialdemokraterna är reaktionerna övervägande positiva, även om alla inte är nöjda.

-  Det här beslutet har forcerats fram. För det första har man man ju målat in sig i ett hörn genom att utestänga alla män och det tycker jag är könsdiskrimering, säger Johan Birath vice ordförande i kommunstyrelsen i Boxholm där socialdemokraterna fick närmare 56 % av rösterna i det senaste valet.

Östros hade varit ett bättre val
Han säger också att han inte anser att Mona Sahlin är representativ för partiet som helhet och att han personligen tycker att hon är för högerinriktad. Själv hade han velat se Tomas Östros som ny partiledare.

- Som partimedlem får man ju respektera kongressens beslut, men jag tycker att det är olyckligt.  

God och lyhörd ledare
Lena Micko, tf distriktsordförande i Östergötland är dock av en helt annan uppfattning:

- Mona Sahlin passar väl in i tiden och blir en bra lagledare, säger hon och ombudsmannen Lars ”Laban” Bengtsson håller med. 

- Det är ett mycket bra val som vi socialdemokrater i Östergötland står bakom.  

Som argument nämner han bland annat hennes långa erfarenhet och goda ledareregenskaper. Förmågan att leda är också en av de egenskaper som den tidigare partiskreteraren Lars Stjernkvist, numera kommunalråd i Norrköping, lyfter fram:                                                       
-  Hon är en bra lagkamrat och skapar ett väldigt trivsamt arbetsklimat. Sitter man i en grupp som Mona leder har hon förmågan att få alla att slappna av och våga säga vad de tycker. Hon är också väldigt duktig på att hitta gemensamma lösningar.

Vi vet vad vi får
Lars Stjernkvist tillhör dem som redan från början hade Mona Sahlin som favorit, trots att partidistriktet förordade Margot Wallström. För några år sedan hade han däremot inte gjort det valet, säger han. Då fanns de uppmärksammade affärerna fortfarande i alltför färskt minne. Nu däremot menar han att det faktiskt kan finnas en del positivt i det som hänt:

- Det finns ingen som är helt perfekt och det som är bra när det gäller Mona är att hennes hennes brister är väl kända redan innan och att hon själv är väldigt medveten om dem. Det är bättre än att upptäcka bristerna först efter att vederbörande är vald, säger han.

Affärerna preskriberade
I det fallet får han medhåll av sin partikollega Gerd Aronsson, oppositionsråd i Söderköping. Enligt henne är det nu definitivt dags att glömma så väl Toblerone som p-böter: 

- Någon gång måste ju det preskriberas och om man jämför med de affärer som kommit efter så var ju det där ingen stor historia. Det är klart att man inte ska vara slarvig, men det tror jag alla är någon gång, säger hon.

Äntligen en kvinna
Gerd Aronsson som bland annat varit ordförande i det socialdemokratiska kvinnodistriktet välkomnar också det faktum att partiet nu ser ut att få sin första kvinnliga partiledare:

- Äntligen, säger jag! Det har tagit över hundra år.

På kongressen i mars kommer socialdemokraterna att fatta det slutgiltiga beslutet om partiledarskapet.

Följ också Ekots rapportering:

FAKTA: Mona Sahlin

Mona Sahlin blir 50 år i mars. Gift med Bo Sahlin. Har tre barn: 28, 23 och 17 år. Valdes in i riksdagen 1982, som 25-åring. 1990 blev hon statsråd och chef för arbetsmarknadsdepartementet. 1992 blev hon socialdemokraternas första kvinnliga partisekreterare. 1994 knöts hon till statsrådsberedningen, blev vice statsminister och självklar efterträdare till Ingvar Carlsson. I november 1995 avgick hon ur regeringen efter kontokortsskandalerna, men satt kvar i partiets verkställande utskott. 1998 plockade Göran Persson in henne i regeringen igen. Hon har varit biträdande näringsminister, integrationsminister och samhällsbyggnadsminister. Efter valet 2006 blev hon vice ordförande i riksdagens socialutskott. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista