Misstänkt för treårings död släppt ur häktet

Den 23-årige man som suttit häktad misstänkt för att ligga bakom en treårig flickas död i Motala försattes i eftermiddags på fri fot.  Misstankarna mot mannen, som är nära släkt med den döda flickan, kvarstår dock.


 

Efter en ovanligt lång häktningsförhandling valde Linköpings tingsrätt förra fredagen att häkta 23-åringen som skäligen misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Kammaråklagare Wilhelm Storck ville i första hand få mannen häktad som på sannolika skäl misstänkt för mord, men eftersom rätten inte ansåg att bevisningen räckte blev det bara en så kallad utredningshäktning.

Bevisningen räcker inte för omhäktning
En sådan häktning ger polis och åklagare en vecka på sig att ta fram tillräckliga bevis för den högre misstankegraden ”på sannolika skäl”. Det har man inte lyckats med och därför var kammaråklagare Wilhelm Storck tvungen att släppa mannen.

- Det har helt enkelt inte kommit fram något nytt i utredningen som motiverar den högre misstankegraden, säger Wilhelm Storck.

Misstankarna kvarstår
Både 23-åringen och hans 60-åriga mamma, som är misstänkt för skyddande av brottsling, har hela tiden hävdat att de är oskyldiga. Enligt Wilhelm Storck kvarstår dock brottsmisstankarna både mot 23-åringen och hans mamma.

- Utredningen fortsätter även om de båda misstänkta nu är släppta, säger han. 

Det var för två veckor sedan som treåringen hittades död i ett hus på landsbygden utanför Motala. Utredningen har hela tiden omgetts med stor sekretess och det är forfarande inte känt hur den lilla flickan dog.