Skyddsvallar ska stoppa vattnet

Uppdaterad version 16:30

I Valdemarsvik har man under dagen byggt skyddsvallar för att stoppa vattenmassorna som redan omgärdar flera fastigheter nere vid hamnen.
Det är de kraftiga stormarna som gjort att vattennivån i Valdemarsviken stigit dramatiskt och först i morgon räknar SMHI med att kulmen ska nås.

- Vi har ju sett tecken på det här under de senaste dagarna med anledning av stormen som har varit. Nu har vi byggt vallar för att på det viset möta det här, säger Bho Eklund, räddningschef i Valdemarsviks kommun som i morse satt i krismöte på grund av översvämningarna.

Vallarna ska räcka
Ännu är det dock långt ifrån lika illa som i slutet av augusti när det kraftiga regnandet ledde till att samtliga vattendrag svämmade över och vattnet stod meterhögt på många ställen.

- Vi räknar med att skyddsvallarna ska räcka för att stoppa vattenmassorna, säger Bho Eklund.  

Flera fastigheter i vatten
Trots att vattennivåerna sjunkit något sedan i morse är flera fastigheter nere vid hamnen omgärdade av vatten. Johan Olofsson äger en fastighet som inrymmer flera kontorsutrymmen:  

- Det känns tufft, huset är ju omringat av vatten. Nu ska jag ta fram kameran och fota skadorna som finns.

Kulmen först i morgon
Under dagen har vattennivån legat runt 80 centimeter över det normala. Enligt SMHI:s prognoser kommer den nu att  pendla lite fram och tillbaka för att imorgon nå sin kulmen och då ligga 90 centimeter över det normala vattenståndet.

Sjö på Icas parkering
- Vår stora parkering är ju helt vattenfylld nu och med tanke på det som hände i slutet på sommaren här och bilderna från Hemköp är man ju väldigt orolig, säger Stefan Gustavsson som driver Ica-butiken vid centralplan.

Läs också: