Östersjön överfull - nu varnas kustkommunerna

Det är inte bara i Valdemarsvik som det höga vattenståndet i Östersjön ställer till problem. SMHI varnar nu för högt vattenstånd längs hela kusten och orsaken är den senaste veckans kraftiga vindar och lågtryck.  

Enligt Irene Lake, oceanograf på SMHI, har den senaste veckans kraftiga vindar tryckt in massor av vatten i Östersjön, där vattenståndet redan är högt.  

Full balja
- Vindarna för med sig en massa vatten söderifrån som fyller på en redan full balja skulle man kunna säga och vattnet trycks då ut i vikarna. 

Samtidigt som vattnet trycker på från Östersjön är det höga vattenflöden från landssidan. Det är vatten som ska ut i Östersjön men som motas av det vatten som flödar in förklarar Iréne Lake:

- Det kommer alltså vatten både inifrån och utifrån och då blir det översvämning.

Varning längs hela kusten
SMHI har nu utfärdat varningar får högt vattenstånd längs hela kusten och under helgen väntas ytterligare ett lågtryck komma in över länet. Det innebär sannolikt fortsatta problem på många håll. 

- Vattenståndet kommer att fortsätta pendla mellan de här höga nivåerna flera dagar framåt i alla fall, säger Iréne Lake. 

Läs också: