Tinad mat problem efter stormen

När elen nu är tillbaka för de allra felsta efter stormen så är problemen ändå inte slut. Många har frysen full av mer eller mindre tinad mat.

Att veta vad som går och inte går att använda är inte lätt att veta för privata hushåll, resturanger och storkök. Men efter stormen Gudrun så borde man ha lite rutin tycker livsmedelsinspektören Susanne Gustafsson.

- I samband med Gudrun skcikade jag ut lite information om vad man kan göra och vilka temperaturgränser som gäller. Jag hoppas att de har kvar den, säger Susanne Gustafsson.

Några inspektioner efter förra helgens storm har livsmedelsinspektörerna i Åtvidaberg inte hunnit med, säger Susanne Gustafsson.

När elen nu är tillbaka börjar för många, såväl handlare som privatpersoner, ett grannlaga arbete med att bedöma hållbarheten hos den halvtinade maten i kyl och frys. Man ska även beräkna restvärdet på maten för att kunna få ut ersättning från försäkringsbolagen.

Det finns enkla tumregler för när maten blir otjänlig. Köttfärs måste förvaras i högst plus fyra grader. I övrigt gäller plus åtta grader, alltså kylskåpstemperatur, som maxvärme.

Lukt och smak avslöjar också om maten är dålig, poängterar Susanne Gustafsson. Hon anser att man inte behöver vara allt för rädd för att frysa om mat som börjat tina.

- Har inte varan blivit varmare än ungefär åtta grader på ytan så är det inte falrligt att frysa in den igen. Det blir ingen bakterietillväxt på en vara som fortfarande är kylskåpskall. Det som försämras är varans kvalitet.