Misstag i vården kostade man livet

Det gjordes flera misstag i vården av en 56-årig man som misshandlades så svårt att han senare avled av sina skador i oktober förra året.

Det visar en internutredning som Vrinnevisjukhuset gjort och händelsen har nu anmälts till socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Mannen fördes med ambulans till akutmottagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping efter att ha blivit nerslagen av en 20-årig man under ett krogbesök.

En händelseanalys som sjukvården gjort pekar på flera allvarliga felbedömningar i den efterföljande vården.

När 56-åringen anländer till sjukhuset vid klockan halv två på natten bedöms han som mycket berusad men med bara mindre, ytliga skallskador. Läkare sköt upp den skallröntgen som beställts. På akuten tolkas sedan hans snarkningar som sömn. Men dessa var i själva verket ljud från blockerade luftvägar på grund av medvetslöshet.

Först klockan sex på morgonen upptäcktes andningsproblemen. Ändå fick han ingen syrgasmask. Den röntgen som till slut gjordes visade på en större hjärnblödning. Men mängden blod mellan hjärnhinnan och skallbenet var då så stor att 56-åringen inte hade kunnat överleva en operation.

Strax efter klockan ett på eftermiddagen konstaterades mannen död.