Många fortfarande utan telefon - felen kan ta 6 veckor att laga

Runt 900 hushåll i Östergötland kan fortfarande inte använda sina fasta telefoner. Orsaken är fel i det lokala telefonnätet och enligt Telia Sonera kan det ta upp till sex veckor innan felen är avhjälpta. 

- Vi beklagar verkligen att det är på det här sättet och vi gör allt vi kan för att laga felen så fort det bara går, säger Lena Rosell, presstalesman på Telia Sonera. 

Många nerblåsta träd
I landet som helhet är det just nu runt 16 000 av Telias kunder som inte kan använda sina telefoner på grund av fel i de lokala näten. Främst är det hushåll på landsbygden som drabbats. I Östergötland är felen spridda över hela länet och enligt Lena Rosell rör det sig i första hand om träd som blåst ner över ledningarna: 

- De här kabelfelen är ju mer komplicerade än stationsfelen. Varje enskilt kabelbrott måste skarvas ihop och att det kan ta så pass lång tid som mellan fyra och sex veckor beror helt enkelt på den stora felvolymen och att det rör sig om ett så stort geografiskt område.  

Förvirrande på webbsidan
Lena Rosell beklagar också att den här typen av fel inte redovisas på Telia Soneras webbsida. De som går in och tittar där kan nämligen lätt få intrycket att de inte förekommer några störningar överhuvudtaget:

- Om man läser lite noggrannare så står det faktiskt att de fel som nämns på vår kartbild bara är sådana fel som uppkommit på grund av så kallade stationsfel. Tyvärr så redovisar vi ännu inte felen ute i lokala telefonnätet på vår hemsida, säger hon.

Drabbade kunder får ringa kundtjänst
Hon tillägger dock att en sådan redovisning är på gång. Men än länge får de kunder som vill veta när de kan förvänta sig att felen ska vara avhjälpta vända sig till Telias kundtjänst, något som ju kan bli en smula komplicerat när man saknar telefon.

- Nu kan ju samtalen till den fasta telefonen kopplas om till mobiltelefonen. Annars får man ju vända sig till grannar eller försöka ringa från sin arbetsplats, men jag förstår att det är bekymmersamt, säger Lena Rosell.