Dags för första jobbavdraget - i morgon är det lönedags

I morgon får många östgötar sin första lön för året och med den också den nya regeringens så kallade jobbavdrag. Att räkna ut hur mycket mer det egentligen blir i plånboken är dock inte alldeles enkelt.  

För en person som tjänar 20 000 kronor innebär det nya jobbavdraget 780 kronor mer i månaden. Samtidigt som den utlovade skattelättnaden träder i kraft sker dock en rad andra förändringar som alla påverkar hur mycket som faktiskt blir kvar i plånboken i slutändan.

- Till exempel höjs ju A-kassan med i genomsnitt 240 kronor i månaden och det syns ju också i plånboken, säger Kristina Malm på Skatteverket i Linköping. 

Mellan 300 och 1000 kronor för de flesta
Hon har fått en hel del frågor om de nya reglerna under den senaste tiden. Alla förändringar som rör den enskildes eller familjens ekonomi får folk att börja fundera, säger hon och tillägger att det för de allra flesta i alla fall handlar om ett plus på mellan  300 och 1000 kronor mer i månaden.

Fler förändringar att vänta
Hon säger också att det som sker nu bara är början på en lång rad förändringar, varav flera kommer att märkas tydligast när det blir dags att deklarera.  

Till exempel slopas skattereduktionen för fackföreningsavgift och A-kassa och för att få göra avdrag under rubriken ”övriga kostnader för inkomst av tjänst” måste man från och med i år ha konstnader på över 5000 kronor istället för 1000.

- Vi har ju ingen politiskt uppfattning, men vi välkomnar ju ändå förändringar. Framförallt om de gör det lättare för folk att förstå och göra rätt för sig, säger Kristina Malm.