LO i länet: facket utmärkt som arbetsförmedlare

LO i Östergötland kan komma att ta upp kampen med de privata bemanningsföretagen om att förmedla jobb. Bakgrunden är den borgerliga regeringens planer på att göra om AMS i grunden och bädda för fler privata arbetsförmedlingar.

- Facket skulle bli en utmärkt arbetsförmedlare, säger Tommy Pettersson på LO i länet. 

De borgerliga partierna har länge ansett att AMS har misslyckats med sitt uppdrag att förmedla jobb. Och nu när de fått regeringsmakten görs AMS om i grunden. Nästa år avskaffas länsarbetsnämnderna och arbetsförmedlingarna ska få ökad konkurrens är det tänkt.

Facket bör vara med i processen
- Om regeringen ska spräcka upp arbetsförmedlingarnas monopol så kan inte jag se varför facket inte ska bli mer aktivt i den processen. Annars har du ju bara ett antal uthyrningsfirmor som går ut och gör vinst på att människor får jobb, säger Tommy Pettersson, som är ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på LO i Östergötland.

Delade meningar
Inom LO i stort finns det delade meningar om ifall organisationen ska ägna sig åt den här typen av verksamhet och konkurrera med bemanningsföretag som Proffice och Manpower. Tommy Pettersson är dock övertygad om att facket skulle bli en bra arbetsförmedlare:

- Facket är en organisation som verkligen har ett intresse i att folk får jobb. 

Förmedlar jobb redan idag
Han pekar också på att man redan idag hjälper medlemmar som blivit uppsagda till nya arbeten eller utbildning.

- Det lokala facket tillsammans med arbetsgivarna är ju de som vet bäst vilken kompetens som behövs ute på arbetsplatserna. Det vet ju inte privata aktörer på samma sätt, säger Tommy Pettersson.