KRIS på gång i Finspång

För att motverka kriminalitet och missbruk är KRIS, kriminellas revansch i samhället, på väg att starta i Finspång och har nu lämnat in en ansökan till kommunen.

Anledningen till att KRIS vill etablera sig i Finspång är förra årets brottsvåg och att det finns ett behov av förebyggande arbete.
-Det finns så många ungdomar på glid i Finspång och allt yngre provar droger, säger Maritha Grubb som ska arbeta för Kris i Finspång.
Mycket inbrott och stölder
Under våren och sommaren var det flera inbrott och stölder i Finspång. Polisen fick sätta in extra resurser och kommunen, organisationer och företag började samarbeta. Polisen kan nu märka att det blivit en klar minskning av brotten.
Kris arbetar med att hjälpa missbrukare eller kriminella som vill bryta med sitt gamla liv och ge dem ett nytt socialt nätverk. Maritha Grubb uppskattar att det finns ett 20-tal personer från 25 år och uppåt som skulle behöva deras hjälp i Finspång och det kan vara 30 till 40 ungdomar som är i riskzonen för att hamna i kriminalitet eller missbruk.
En viktig uppgift för KRIS är därför det förebyggande arbetet.
- Det är det viktigaste arbetet som jag kan se det för det är så mycket tonåringar och ungdomar ute på glid och det hoppas vi i KRIS att vi ska kunna stävja, säger Maritha Grubb.